Co-creatie
De werkwijze van de werkplaats combineert participatie voor het grote publiek met co-creatie met specifieke gemeenschappen. Het grote verschil tussen beide vormen van betrekken van publiek zit in de intensiteit en het opbouwen van relaties.
Waar een reguliere museumbezoeker via verschillende activiteiten eenmalig mee denkt en mee bouwt aan vonken, gaat het museum met vertegenwoordigers van specifieke gemeenschappen langdurige samenwerkingen aan. Op deze manier willen we gemeenschappen verbinden met het museum en ook een stem en plek geven in het museum. Co-creatie is een dynamisch proces en iedere gemeenschap vraagt om eigen benadering en vorm. We geven hierbij een eerste doorkijk van de stappen die we op het vlak van co-creatie gaan zetten:
Meedenken
Voor het meedenken wordt een stadsraad ingesteld die een paar keer per jaar bij elkaar komt om het museum te adviseren over onderwerpen, aanpak en netwerk. Zij zullen ook een klankbordgroep zijn om ontwikkelingen binnen het museum aan voor te leggen. Voor de ontwikkeling van educatieve programma’s van Museumpark Vonk richten we een docentenraad op. Op die manier krijgt het onderwijs een stem in de onderwerpen en in de wijze waarop we het educatieve aanbod ontwikkelen.
Mee vormgeven
In de fase mee vormgeven wordt een projectteam ingericht dat tijdens het ontwerpproces intensief samenwerkt met vertegenwoordigers en gemeenschappen uit de regio die inhoudelijk aansluiting hebben bij het onderwerp.
Mee maken
Het mee maken gebeurt door mbo-vakstudenten, deskundige vrijwilligers, technische vaklui en uiteindelijk ook de bezoeker.
Een bouwsel dat af is wordt op feestelijke wijze vanuit de werkplaats in het park geplaatst, dit is fase vier. Samen met betrokken gemeenschappen bepaalt het museum de vorm en inhoud van het programma en geeft hier in gezamenlijkheid uitvoering aan.
Philips Company Town - Bouw mee aan ons museum!
In Museumpark Vonk gaan we de geschiedenis tot leven brengen met wonderlijke bouwsels in het landschap. Daarbij kunnen we jouw hulp heel goed gebruiken. Deze wonderlijke bouwsels worden namelijk gemaakt door makers én inwoners van Eindhoven en omgeving: en Eindhoven, dat ben jij!
Elk wonderlijk bouwsel heeft een eigen thema. Een van die thema’s is Philips Company Town. Philips transformeerde Eindhoven van een klein industriestadje tot een wereldwijd centrum van innovatie. Het bedrijf drukte een onuitwisbare stempel op de stad en haar inwoners als het gaat om werk, onderwijs, wonen en het dagelijks leven.
Misschien heb je nog wel een oorkonde van een dienstjubileum op zolder liggen? Of herinner je je hoe je in de jaren ’60 je snor bijwerkte met een Philips scheerapparaat? Of heb jij je studie kunnen behalen dankzij het Philips-van der Willigen Studiefonds? Hoe dan ook: Philips heeft op talloze manieren invloed gehad op generaties Eindhovenaren.
Deel jouw verhaal!
Ben of ken jij iemand die bij Philips werkte of op een andere manier betrokken was bij dit bijzondere stukje Eindhoven, of vind je het gewoon leuk om mee te denken? Meld je dan aan als aansteker! Aanstekers zijn met hun aanstekelijke verhalen de eerste vonk in het ontwerpproces van een wonderlijk bouwsel.
Lijkt het je wat, of wil je hier meer over weten? Mail naar community@eindhovenmuseum.nl, dan nemen we snel contact met je op om samen te bouwen aan ons nieuwe museum.