Entreegebouw

Het entreegebouw is zo ontworpen dat het mooi in het groene landschap past en heeft een uniek, bio-based karakter. Met innovatieve technieken en materialen voor het opwekken van energie en circulariteit laten we in de bouw aandacht voor ambacht en hightech samenkomen. Zo verbinden we het verleden met een duurzame toekomst. Bezoekers van zowel Genneper Parken als het museum kunnen over het dak lopen voor een mooi uitzicht op de Genneper Parken en de skyline van Eindhoven. Op het dak van het entreegebouw komt namelijk een publiek toegankelijk park dat gratis geopend is tijdens openingstijden van het museum.

Introshow

Bij binnenkomst worden bezoekers ontvangen met een wervelende, interactieve introshow die kort en krachtig het verhaal en de ontwikkelingen van de regio vertelt.

Bezoekers maken actief keuzes vanuit welk perspectief een historische gebeurtenis wordt uitgelegd. Op deze manier maken we duidelijk dat de geschiedenis telkens weer anders kan worden geschreven en dat jouw keuze invloed heeft op het beeld van het verleden dat je te zien krijgt.

Collectietijdlijn

In de collectietijdlijn kunnen bezoekers de historische canon van de stad en regio Eindhoven bekijken.

Deze presenteren we met behulp van collectiestukken. Ook is er een preview te zien van de verdiepende verhalen die in de Maakschuur en het museumpark aan bod komen. Ook hier bepalen bezoekers vanuit welke standpunten historische gebeurtenissen worden verteld en ervaren ze dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de geschiedenis.

Maakschuur

De Maakschuur is de plek waar het hele maakproces van iedere vonk te zien is. Hightech productietechnieken voor de basisvorm worden gecombineerd met ambachtelijk handwerk voor de afwerking. Alle stappen zijn zichtbaar: van de eerste schets tot de laatste test.

In de Maakschuur krijgen bezoekers een unieke kijk achter de schermen. Ze zien hoe de Eindhovense maakindustrie samenwerkt en hoe deze de afgelopen 150 jaar gegroeid is. Ze steken ook zelf de handen uit de mouwen om mee te bouwen aan de vonken die uiteindelijk in het museumpark geplaatst worden. Ook is de Maakschuur een aanvullende leeromgeving voor het vaktechnisch onderwijs van het vmbo en mbo. Museumpark Vonk werkt voor het bedenken en realiseren van vonken samen met een mix van ontwerpers, ingenieurs, techneuten, managers en makers van de regionale hightech- en maakindustrie.

Horeca

In het entreegebouw wordt openbare horeca voorzien. Deze zal gedurende de openingstijden van het museum geopend zijn en is zowel te bezoeken door museumbezoekers als door het lokale publiek dat de Genneper Parken bezoekt. Daarnaast heeft de museumhoreca een ondersteunende functie voor activiteiten binnen het museum.