Entreegebouw

Het entreegebouw is zo ontworpen dat het mooi in het groene landschap past en heeft een uniek, bio-based karakter. Met innovatieve technieken en materialen voor het opwekken van energie en circulariteit laten we in de bouw aandacht voor ambacht en hightech samenkomen. Zo verbinden we het verleden met een duurzame toekomst. Bezoekers van zowel Genneper Parken als het museum kunnen over het dak lopen voor een mooi uitzicht op de Genneper Parken en de skyline van Eindhoven. Op het dak van het entreegebouw komt namelijk een publiek toegankelijk park dat gratis geopend is tijdens openingstijden van het museum.

Een reis door de tijd

Bij binnenkomst worden bezoekers ontvangen met een wervelende introshow met lichteffecten waarin zij worden ondergedompeld in het verhaal en de ontwikkelingen van de regio Eindhoven.

In de schaduwen van het verleden gaan bezoekers op zoek naar het wonderlijke verhaal van Eindhoven en omstreken. Zij ontdekken het geheime ingrediënt: de kracht van samen. Bezoekers maken actief keuzes vanuit welk perspectief een historische gebeurtenis wordt uitgelegd. Op deze manier maken we duidelijk dat de geschiedenis telkens weer anders kan worden geschreven en dat jouw keuze invloed heeft op het beeld van het verleden dat je te zien krijgt.

De dingen van toen

In de collectietentoonstelling zien we het verhaal van Eindhoven. Van heel vroeger tot nu vertellen de dingen van toen verhalen van samenwerking.

De historische canon van de regio Eindhoven presenteren we met behulp van collectiestukken en er is een preview te zien van de verdiepende verhalen die in de werkplaats en het museumpark aan bod komen. Ook hier ervaren bezoekers de kracht van samen.

Werkplaats

De werkplaats is de plek waar het hele maakproces van ieder wonderlijk bouwsel te zien is. Hightech productietechnieken voor de basisvorm worden gecombineerd met ambachtelijk handwerk voor de afwerking. Alle stappen zijn zichtbaar: van de eerste schets tot de laatste test.

In de werkplaats krijgen bezoekers een unieke kijk achter de schermen. Ze zien hoe de Eindhovense maakindustrie samenwerkt en hoe deze de afgelopen 150 jaar gegroeid is. Ze steken ook zelf de handen uit de mouwen om mee te bouwen aan de bouwsels die uiteindelijk in het museumpark geplaatst worden. Ook is de werkplaats een aanvullende leeromgeving voor het vaktechnisch onderwijs van het vmbo en mbo. Museumpark Vonk werkt voor het bedenken en realiseren van wonderlijke bouwsels samen met een mix van ontwerpers, ingenieurs, techneuten, managers en makers van de regionale hightech- en maakindustrie.

Horeca

In het entreegebouw wordt openbare horeca voorzien. Deze zal gedurende de openingstijden van het museum geopend zijn en is zowel te bezoeken door museumbezoekers als door het lokale publiek dat de Genneper Parken bezoekt. Daarnaast heeft de museumhoreca een ondersteunende functie voor activiteiten binnen het museum.