Eindhoven Museum ontvangt subsidie van Provincie Noord-Brabant voor ontwikkeling nieuw museumconcept Museumpark Vonk

13 oktober 2022

Eindhoven Museum ontvangt eenmalig 400.000 euro subsidie van de provincie Noord-Brabant voor de ontwikkeling van Museumpark Vonk. Eindhoven Museum en het daarbij behorende preHistorisch Dorp transformeren de komende jaren tot een geheel nieuw museumconcept. De bijdrage van de provincie stelt het museum in staat om een tweetal constructies te ontwikkelen voor het nieuwe museumpark.

Directeur-bestuurder van Eindhoven Museum Ward Rennen is erg gelukkig met de bijdrage van de provincie Noord-Brabant : “We zijn enorm verheugd met de steun van de provincie. Deze substantiële bijdrage maakt het mogelijk om vanaf de opening bezoekers meteen een volwaardige beleving te bieden. Daarnaast is de bijdrage van de provincie een belangrijke morele steun, want het laat zien dat ons plan op brede erkenning mag rekenen.”

Gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Cultuur, Sport, Vrijetijd en Erfgoed: “Dit initiatief sluit goed aan bij ons huidig erfgoedbeleid en bij de gedachte van het nieuwe ‘Levendig Brabant’-beleid, waarin we oog hebben voor initiatieven vanuit de samenleving. Daarnaast past het binnen de verhaallijn ‘Innovatief Brabant’, die de afgelopen jaren wat minder aandacht heeft gehad. Zo zorgen we dat nóg meer Brabanders kunnen genieten van Brabants erfgoed.”

In het nieuwe museum Museumpark Vonk wordt de geschiedenis van Noord-Brabant en de Brainportregio op innovatieve manier ontsloten. Dat gebeurt door letterlijk en figuurlijk samen met bezoekers geschiedenis te maken. In Museumpark Vonk zal in een grote maakschuur het publiek samen bouwen aan installaties, vonken genoemd, die belangrijke ontwentelingen symboliseren in de geschiedenis van de regio Eindhoven en Noord-Brabant. De bijdrage van de provincie stelt het museum in staat om een tweetal vonken te ontwikkelen voor in het nieuwe museumpark.

Volgens Rennen is de bijdrage van de provincie bijzonder welkom om twee cruciale historische ontwikkelingen in de geschiedenis van de Brainport regio en Noord-Brabant een plek te kunnen geven in Museumpark Vonk. Het gaat om de wederopstanding van de regio na de crisis van de jaren ’90 en de metamorfose van Zuidoost-Brabant van een arme agrarische economie eind 19e eeuw tot een internationaal toonaangevend agrocluster anno nu. Volgens Rennen kun je de Brainportregio en ook een belangrijk deel van Noord-Brabant van nu niet begrijpen zonder deze twee verhaallijnen over innovatiekracht te kennen. “Daarom mogen ze vanaf het begin niet ontbreken in VONK*”, aldus Rennen.

Aan de subsidie van de provincie is de voorwaarde verbonden dat eerst het bestemmingsplan goedgekeurd moet worden door de gemeenteraad en dat de omgevingsvergunning afgegeven moet zijn.

Museumpark Vonk is één van de projecten uit de Regio Deal BrainPort Eindhoven en kan naast een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant rekenen op een bijdrage van het Regiofonds van Brainport Development, diverse nationale cultuurfondsen en sponsoring van het regionale bedrijfsleven.